Onlinebokning

Depression

Alla människor blir någon gång under livet bli nedstämd, sorgsen eller ledsen. Man kan vara ledsen och nedstämd i perioder utan att vara deprimerad, anledningen kan variera som till exempel förlust av viktiga personer, sjukdom, arbetslöshet eller att hamna i situationer man känner man inte har kontroll över. Det är en del av livet. Men om nedstämdheten håller i sig i flera månader och år kan det handla om att nedstämdheten har övergått till depression.

Symtomen kan vara följande:

  • Svårighet att vara fokuserad tex. på arbetsuppgifter, när man tittar på en film eller när man samtalar med någon.
  • Sömnstörning, man kan ha svårt att somna, vaknar efter några timmars sömn utan att kunna somna om eller man sover mer än vad man brukar göra.
  • Förändrad aptit, man har svårt att känna hunger eller tvärtom, man äter mer än vad man brukar. Maten smakar inte som tidigare.
  • Energilös, man orkar kanske inte göra saker man har gjort tidigare, kroppen känns tungt. Det kan vara svårt att ta sig för olika saker som man inte haft problem med tidigare.
  • Självmordstankar. Livet kan kännas meningslöst och man känner sig värdelöst. Det kan kännas som om man har en ”filt” över sig där glädje inte riktigt når fram.

I psykoterapi utforskar man vilka faktorer som kan ha bidragit till depressionen. Det är inte alltid klart att man förstår sambandet mellan symtom och orsak. Psykologen hjälper patienten att förstå mekanismen för psykiska processer, gör det osynliga synligt och försöker förstå vad depressionen vill berätta. Vid djup depression kan det vara bra att få behandling med psykofarmaka parallellt med psykoterapi.